Leksikon: Moraš pazit' ka'ci na vodi.

kom

Uvriježeno, kom je sirovina za dobivanje rakije komovice. Dobija se odstranjivanjem nepotrebnog soka iz grožđa prešanjem. Istisnuti sok se ne baca jer ga je moguće upotrijebiti u proizvodnji vina, a dobivena iscijeđena masa se zatim, ovisno o veličini gazdinog ega, pripremi za alkoholno vrenje po najboljoj recepturi, nekoj od mnogih drugih najboljih receptura ili samo po nasumičnoj kombinaciji receptura (uz znalačko klimanje glavom). Nakon vrenja peče se u kazanu.

Pri degustaciji komovice, običaj je da gazda pita: “Jelmoš ti vjerovat da je to komovica?”, pristojno je uzvratiti: “Ta nemoj! Komovica!? A ja mislio lozovača! Aj daj još jedared da probam.”

Kom je u stvari voće u fermentiranju, sirovina za dobivanje bilo kakve rakije. Odlikuje ga izgled, konzistencija i miris proljevaste stolice. Za šljivovicu se prikuplja kom od šljiva. Za kruškovaču — od krušaka.

U Podunavlju su lozovaču skoro uvijek pogrešno govorili komovica i to zato jer postoji čvrsto uvjerenje da je samo šljivovica rakija, tako da lozovača uglavnom nije na cijeni i nije ni bitno kako se zove jer je to sve isti klinac i ne valja. Komovica se u stvari dobiva pečenjem klegera. Po kvaliteti i poželjnosti je na samome dnu, odmah iznad patoke.

 

Samo jedan komentar na kom

Kad ono...