Leksikon: Ausvajs bite!

An‑2

Poznatiji kao poljoprivredni aviondvokrilac. Leteći kamion, mrcina duboko ukorijenjena u podunavski folklor.

Ruski višenamjenski avion iz 1946. Troma, stabilna i toplokrvna nebeska krmača.

Špricanje komaraca

Djeci najupečatljiviji iz zlatnog doba zaprašivanja komaraca zvanog špricanje komaraca. Uz zaglušujuću buku pojavila bi se dva-tri komada i u niskom letu ostavljala bijeli trakasti oblak insekticida u mediju spaljenog diesela koji je nagrizao sluznicu i živce umirućih komaraca koji bi te netom prije smrti dobro izujedali. Pčelari su panično zatvarali pčele u košnice, a mame radosno širom otvarale kuće i podrume u nadi da će se na neko vrijeme otarasiti kojekakve gamadi. Špricanje komaraca bilo je kvalitetna demonstracija činjenice da Jugoslavija sve može: na tlu, u tlu, na moru, pod morem i u zraku. Brujanje zvjezdastih devetcilindraša izazivalo je brze oscilacije između oduševljenja, ponosa i figurativno zasranih gaća u maminom zagrljaju. Priča se da je onaj jedan iz Aljmaša što je bio pilot u Osijeku uvijek sebi dobro našpricao oko kuće, a jednom je i susjedu tako okrenuo antenu. Danas više toga nema, danas se špricanje glumi demonstrativnim spaljivanjem čiste nafte u kutiji koju gradom vuče automobil. Nema se novca. A i ponosa je sve manje.

Zaprašivanje polja

Antonovi, kako su ih zvali agronomi koji su ih zvali u pomoć, dolazili su iz osiječke flote. Časkom. Slijetali su na lokalne priručne travnate piste i otamo se snabdijevali kojekakvim ~cidima i gorivom. Letjeli su zaista nisko prateći konfiguraciju terena jer je podtlak krila trebao što bolje izokretati lišće tretirane kulture kako bi bila podjednako ošpricana sa svih strana. Markiranti — sezonski poljoprivredni radnici koji bi u uočljivim odijelima avionu markirali sektore polja nikada se nisu smjeli niskoletećem avionu okretati leđima. Jedna markirantica u Belju koja je sjedila na ušima tijekom briefinga je tako ostala bez glave (doslovce), a jedan markirant u Vukovaru je dobio avion koji ga je još neko vrijeme podsjećao na avion i slomljenu ključnu kost.

Priča se da je jedan Antonov iz flote imao repni stabilizator napučen kolonijom pčela koje su mobilnost svoje nastambe iskorištavale za raznolikost prehrane. Naime, kad god bi dotični avion sletio na pomoćnu pistu, pčele bi odletjele na ispašu. Krajem dana, kada bi se avion spremao za povratak u Osijek, pčele su se vraćale u rep i odlazile kući s njime.

Poljoprivredni piloti bili su pravi asovi i vješto se obrušavali, izbjegavali dalekovode i izvodili kojekakve druge zajebane vratolomije u avionu letnih karakteristika jedne švapske cigle. (Ok, ovaj epitet je ipak samo figura, s An‑2 dalo se krasno letjeti.)

Padobranstvo

Ovaj vitez među avionima rado je korišten pri padobranskim skokovima jer je za razliku od kojekakvih šminkerskih Cessni mogao na veće visine odvesti veći broj ljudi. Brzina uspinjanja nije mu bila vrlina, pa je za postizanje željene visine na određenoj lokaciji često trebalo učiniti nebrojeno mnogo krugova.

Domovinski rat

Zbog svoje nosivosti od preko 2t, doleta i gotovo nepostojeće donje brzine leta (brzine ispod koje bi krilo gubilo uzgon) — pričalo se čak i o 50 km/h, plafona leta, a prije svega dostupnosti, jedan An‑2 imao je čast biti ofarban u zeleni maskirni uzorak i pridružen Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu u samim njegovim počecima. Noću bi se tako popeo do letnog plafona (koji je bio otprilike 4.500 m), pa bi njegov odraz neprijateljski radari zbog izuzetno sporog leta zanemarivali kao jato ptica. Izbacivao je avionske bombe legendarnog imena bojleri jer su bile načinjene od bojlera i plinskih boca. Iznad Vukovara tijekom opsade u više je navrata izbacivao razne potrepštine. Skupa sa svojom četveročlanom posadom oboren je iznad Otoka kod Vinkovaca 2. prosinca 1991.

Samo jedan komentar na An‑2

Kad ono...