Leksikon: Ausvajs bite!

bekrija

Zadnji put u prepoznatljivom i koherentnom obliku viđen za prvog studentskog ferija. Bekrija je (bio) izrazito zagasite crvene kože i lagano pod gasom. Iako bi pojavnost bekrije sugerirala drugačije, bekrija nije običan model pijandure. Bekrija je podunavski endemski boem uz kojeg se veže sitagma “a mogao je biti… mogao je postati…”

Suprotno predrasudama, bekrija rijetko kad izraste iz jebivetra. Naprotiv, sjeme bekrije najbolje raste iz mamlazamangupa koji su u srednjoj školi, uz inteligentnu zajebanciju, s lakoćom rješavali probleme iz matematike i fizike. To je onaj momak koji je sa lakoćom i ustrajnošću virtuozno svirao neki instrument i pisao solidnu poeziju. Čitao knjige. Vodio inteligentne razgovore. Održavao i zadržavao vlastitu higijenu, čak i na pijankama koje je sve češće pohodio kako bi rakijom dezinficirao ranu otvorenu programatskom poezijom prema vrlo točno određenoj finoj curi kakvoj odgoj, pristojnost, pamet i nepodnošljiva ljepota ne dozvoljavaše imati vremena za “budale”.

U takvim momentima s nedostatkom suzdržljivosti, bekrijasti mišung alkoholom razrjeđene inteligencije prirodni je atraktor pojebuša pa bekrija u njima i ogrezne. Tada se po prvi puta pojavi zloguko …a mogao je biti… Jer, adolescentni bekrija u svojim maliganskim romansama ne naslućuje kako su baš njegov lik i djelo u funkciji injekcije sa konceptom zatelebanosti u srcu gorespomenute fine cure i kako njegova boemština boli.

I šta onda? Pa, kad se bekrija i fina cura sretnu nakon 16 godina, na ulici, predvečer, ona vodi malu sa satova baleta, a on žuri na probu gerijatrijskog rock benda nakon kojega će se znojav napiti piva. Ovaj susret nju će kratkotrajno, ali neizostavno, na trenutak premotati u doba prije nego je odlučila da se ne isplati, a njega će nešto dugotrajnije, ali jednako neizostavno, stegnuti u području iza pluća (da nije plućna maramica?). Susret završava njenim neumjesnim i semantički potpuno neopravdanim “Čuvaj se!” na koji se prirodno nadovezuje njegov hinjeni eskapizam “Žurim, vidimo se!”. Nakon pola sata, ona će šutljivo kuhati klincima večeru dok je na TV‑u Dnevnik, a sinkronicitet nalaže da mu se na probi baš zasvira ona stvar, onaj blues, četvrta stvar na trećem albumu britanske skupine bekrija Led Zeppelin…

Kad ono...