Leksikon: Ausvajs bite!

jedared

Jedared nam daje do znanja da se neka pojava ili radnja dogodila (ili će se dogoditi) bar jednom. Jedared je najmanja potrebna količina slučajeva koja potvrđuje da je nešto doista moguće. Stoga se ova riječ redovito koristi kao prva riječ u prepričavanju pecaroških priča kako bi sugovorniku naglasili da fabulozno/nebulozna priča koja slijedi ima konkretnu i nepobitnu podlogu u stvarnosti, jer dogodilo se — jedared.
Naprimjer, kolikogod nevjerojatno zvučala, priča koja započinje sa: “Jedared, još dok sam bio sa onom Nicole Kidman, odemo ti mi krast ringlove, ‘naš…” doista se je dogodila i svakako bi je valjalo poslušati do kraja.

Jedared se koristi i kao predskazanje izvjesne budućnosti, pogotovo one brutalne i bolne, a temeljeno na vlastitim iskustvima. Aludirajući na urođenu nesposobnost ravničara da se orjentira u bilokakvom brdovitom terenu, baka bi mogla reći: “Samo se ti pentraj po tim brdima, jedared ćeš se tako zagubit pa te niko neće nać! A nije se jedared desilo da se jedan tamo poškljiznio i sva si rebra izlomio! Ju!

Negativno je “nijedared”, a s druge strane skale stoji riječ furtom koja označava da se nešto događa često.

U matematici jedared izražavaju sa “postoji barem jedan x za kojeg vrijedi…”

Kad ono...