Leksikon: Ausvajs bite!

kom

Uvriježeno, kom je sirovina za dobivanje rakije komovice. Dobija se odstranjivanjem nepotrebnog soka iz grožđa prešanjem. Istisnuti sok se ne baca jer ga je moguće upotrijebiti u proizvodnji vina, a dobivena iscijeđena masa se zatim, ovisno o veličini gazdinog ega, pripremi za alkoholno vrenje po najboljoj recepturi, nekoj od mnogih drugih najboljih receptura ili samo po nasumičnoj kombinaciji receptura (uz znalačko klimanje glavom). Nakon vrenja peče se u kazanu.

Pri degustaciji komovice, običaj je da gazda pita: “Jelmoš ti vjerovat da je to komovica?”, pristojno je uzvratiti: “Ta nemoj! Komovica!? A ja mislio lozovača! Aj daj još jedared da probam.”

Kom je u stvari voće u fermentiranju, sirovina za dobivanje bilo kakve rakije. Odlikuje ga izgled, konzistencija i miris proljevaste stolice. Za šljivovicu se prikuplja kom od šljiva. Za kruškovaču — od krušaka.

U Podunavlju su lozovaču skoro uvijek pogrešno govorili komovica i to zato jer postoji čvrsto uvjerenje da je samo šljivovica rakija, tako da lozovača uglavnom nije na cijeni i nije ni bitno kako se zove jer je to sve isti klinac i ne valja. Komovica se u stvari dobiva pečenjem klegera. Po kvaliteti i poželjnosti je na samome dnu, odmah iznad patoke.

 

Samo jedan komentar na kom

Kad ono...