Leksikon: Ausvajs bite!

ligeštul

Doslovno prevedeno s izvornog njemačkog — stolica za izležavanje ili ležaljka. Ligeštul/ligerštul (uz otoman) predstavlja komad namještaja namijenjen isključivo uživanju. Sklopiva, uglavnom drvena poprečna konstrukcija, spojena je dužim komadom štrafastog čvršćeg platna u statički vrlo nestabilnu strukturu. Pri uporabi platno postaje sjedište. Kad je skopljen i kad se ne koristi, ligeštul je gotovo dvodimenzionalni pravokutni objekt koji se lako prenosi, a može se i okačiti na zid kujnice.

Ne zna se koliko je Buckmister Fuller razmišljao o ligeštulu, ali nagađa se da bi mu se vrlo svidio zbog svojih tensegritetskih svojstava. Naime, sastavljen je od čvrstih i elastičnih djelova i tek kada je opterećen težinom osobe koja u njemu zavaljeno uživa, ligeštul-ligerštul postaje stabilna konstrukcija. Nijemci!

Možda će istraživačima ljudskog sustava učenja ili kognitivnim psiholozima u budućnosti biti zanimljiva opservacija kako su ga djeca nesposobna samostalno postaviti. Dječjem umu to nalikuje na zbrku pokretnih i opasnih dijelova. Jednom kad je dijete sposobno samostalno postaviti ligeštul, vrijeme je da otac i mati porazmisle o odabiru srednje škole za malog/malu.

Samo jedan komentar na ligeštul

Kad ono...