Leksikon: Ausvajs bite!

rerna

Rerna definira šporet (šporet bez rerne je kuhalo ili rešo). To je kutijasti prostor u šporetu veličine tepsije koja se u nju umeće, lociran kraj ložišta do kojeg dopiremo kroz vrata na prednjoj strani. Najpraktičniji dio svake rerne, bez obzira radi li se o električnom šporetu ili šporetu na drva, je drška na vratima na koju se stavljaju kuhinjske krpe da se prosuše. Osim ove izvanredne funkcije, koja je i sama dovoljna da bi opravdala postojanje rerne, rerna obavlja bar još tri zadaće:

Prvo, rerna zadovoljava potrebe za pečenjem manjih kolača i pečenja. Uzmimo ovo s malo soli, rerna šporeta na drva nema regulator temperature pa pečenje hrane zahtijeva predanost i iskustvo osobe koja peče i relativno visoku gastronomsku toleranciju ukućana i gostiju. S druge strane, rerna svakako doprinosi razbijanju učmale predvidljivosti ozbiljnih recepata.

Drugo, suši cipele nakon igranja u snijegu i zagrijava prostor. Zimi, rerna se drži otvorena kako bi zagrijavala zrak, a ljeti se drži zatvorena kako to ne bi činila.

Treće, ljeti se u nju pohranjuju kolači i ostala slabokvarljiva roba da ih ne bi muve.

 

Cirka 2 komentara na rerna

  1. Ivan napisao:

    Ljeti se u rernu stavljaju kolači da ne bi muve…

Kad ono...