Leksikon: Ausvajs bite!

šalung

Pomagalo za oblikovanje grešaka od betona. Proizvodi se neartikuliranim mlaćenjem čekića po nasumično odabranim drvenim poluproizvodima.

Šalung je kao kulisa ili zastor mađioničarskog trika koji se postavlja prilikom izgradnje nasumično iskrivljenih betonskih zidova i dodaje šarm cijeloj halabuci izgradnje: kao da se nešto ozbiljno događa, kao da magiju izvode majstori-graditelji, a ne pripita družina nerazumljivih pojedinaca impregniranih cementnom prašinom, a bez zaštite na radu, bez ugovora i bez viza. Kao da će grubost trenutne scene izroditi divotom i preciznošću betonskog zida. A neće.

Uglavnom izrodi zidove nasumično pogrešne u sve tri dimenzije pa se i iskusnom predradniku prilikom prvog pogleda na fait accompli i zidove nakon skidanja šalunga nerijetko otme: “Opa!”

Ovakvi zidovi nemaju ni preciznost ni nosivost; nemaju propisne vodove za instalacije, ali zato imaju jasno predočenu kronologiju vlastitog nastanka. Donjih tridesetak centimetara zida pokazuju da je na mješalici bio onaj mladi. Bilo je jutro i prva mješalica već se vrtjela dok se nije sjetio da mu treba i vode, pa je beton nekako čudno zbublan u tom području. Njega su mamurluk od jučer i pivo od danas dokusurili do polovine druge mješalice pa ga je na mješalici zamijenio njegov ujak (kojeg alkohol neće) i to se vidi po broju čikova u betonskom agregatu. Iz gornje polovine zida je vidljivo da je se bližilo pet i da je trebalo požuriti. Zato je tu granulat malo grublji, a mjehurići zraka nešto veći.

Zbog gore navedenoga, šalung se rimuje sa štemanje.

Kad ono...