Leksikon: Ausvajs bite!

svetac

Svetac je dan sa specifičnim društveno-nametnutim protokolom. Ime sveca u čiju čast je baš ovaj svetac i točan protokol izmislit će stariji na licu mjesta. Uglavnom, na taj dan od vas će se očekivati pokoravanje nesređenom skupu jednodnevnih pravila. No nemojte previše brinuti. Iz perspektive posjetitelja ili gosta stvar je vrlo jednostavna. Sve što trebate utvrditi jest je li određeni dan proaktivni ili restriktivni svetac. I to je (skoro pa) sve!

Proaktivni svetac je razumljivo popularniji. Donosi nam odmor (svima osim ženskoj čeljadi svih uzrasta; kojima pak donosi dodatan stres i priliku za dokazati se ili pak kardinalno pokvariti svoj ugled kod sveta), svečane i/ili obilne objede, kirbaje, torte, feštanje i oprost od bećarenja. Proaktivnom svecu prethode dani pripremanja i spremanja zaliha za fešte, pa je lako pogoditi o čemu se tu radi. Nije loše. Ugodan provod!

S druge strane, postoji i restriktivni svetac. Taj je malo zeznutiji. Na restriktivni svetac tražit će se od vas neka kombinacija sljedećeg: da ste na misi, da ne jedete masno, da i kao nema ni svađanja ni drpanja, da ste generalno uozbiljeni, da nema plivanja ili rada u prirodi, da ste fino obučeni dok čestitate i izljubljujete navodnu “rodbinu” koju vidite jednom godišnje, samo na taj svetac. Mali problem sa restriktivnim svecima je to što im točan dan određuju mjesečeve mijene, Sunčeve pjege i župnikov osobni kalendar pa ih je nemoguće pratiti u kalendaru. Oni koji znaju nikada ne govore unaprijed. Oni koji ne znaju, saznaju to ujutro kada bivaju probuđeni cimanjem uz riječi:

-Ustajse! Svetac je!

Ugođaj pri ovakvom buđenju nimalo ne popravlja ni već spomenuta “rodbina” u svečanim odijelima koja lica kamenog stoji poredana u tvojoj sobi dok te bude, osuđujući te gleda i negodujući odmahuje glavom.

Cirka 8 komentara na svetac

Kad ono...