Leksikon: Ausvajs bite!

Tunel do Erduta

Tunel diskutabilnog postojanja, koji vodi kroz čotove od Erduta do Tvrđe u Osijeku i koji mijenja ključne karakteristike zavisno o tome tko vam ovu priču priča.

Ono što doista postoji su vinski podrumi u Erdutu, podzemni topnički položaji u čotovima uz Dunav koje je iskopala Jugoslavenska narodna armija i podrumi u Tvrđi. Konzumacijom alkohola ovi podzemni objekti spajaju se u jedan puno zanimljiviji megaprojekt austrougarskih inžinjeraca.

Nažalost, ne zna se puno. Usuglasili smo se kako ovaj tunel spaja Tvrđu u Osijeku (bivša austrougarska vojarna) sa tvrđavom u Erdutu i da je iskopan za vrijeme carice Marije Terezije. Usuglasili smo se i da je austrougarska vojska imala neke veze sa tim tunelom. No, još se nismo usuglasili oko toga da li ovaj tunel uopće postoji i, ako postoji, koja bi mu bila svrha.

Oni što mogu popiti više kažu da je tunel iskopan kako bi se carica mogla provozati od Osijeka do Erduta u carskoj kočiji. Pa onda u priču dodaju i neku izuzetno vrijednu kočiju još uvijek skrivenu negdje u tunelu. U ovoj, alkoholičarskoj, verziji tunel je dovoljno širok za dvije kočije; što sugerira gust promet tunelom. Kažu da je carica naginjala jedinstvenim doživljajima. Možda je gajila i sklonost ka podzemnim vožnjama provincijom u carski ukrašenoj kočiji?

S druge strane, sobni generali kažu da je takav tunel bio važan za prebacivanje vojske jer prebacivanje vojske putevima na otvorenom je dozlaboga nezgodno. Izloženi utjecajima sunca, vjetra i kiše, vojska se zaprlja, izgubi, ublatnjavi. Strašno je nezgodno izaći pred neprijatelja oznojen, prašnjav ili pokisao. U tom smislu, podzemni tunel je jedino rješenje. U generalskoj verziji ovaj tunel je vojnički skromnih dimenzija. Tek dovoljan za prolaz pješačkog odreda.

Neki tvrde kako su bili u nekim dijelovima tunela. Jednom. Često je to bilo u djetinjstvu pa su već zaboravili gdje je to točno bilo, ili je netko tamo izgradio kuću, ili je netko zatrpao ulaz. Ako su u tunelu bili nedavno, onda nas tamo ne mogu odvesti jer baš taj dan moraju na pecanje.

 

Samo jedan komentar na Tunel do Erduta

  1. jelka napisao:

    U ženskoj verziji Marija Terezija se tu cmakala s Trenkom. Ne zna se dal je pritom tunel bio osvjetljen.

Kad ono...