Leksikon: Ausvajs bite!

Tužno je rezat slaninu tupim nožem!

Tamo prije dok se voda još vadila iz bunara, stvari su se radile kako bog zapoveda i znalo se šta je pravo, a šta krivo. Živjelo se skromno, ali po špagi. Jedno svevideće oko sve je pratilo i zapisivalo i narod je svjestan toga dobro pazio da se ne strmoglavi stranputicom kojekakvih protuva koje su se među njega zametnule valjda samo zato da bi služile kao loš primjer. Sitni izleti u slatke tabue dobivali su cajhnu smješkom brka, ali su se košulje i dalje redovito štirkale.

Dolazili su tu i tamo, a manje-više stalno, na ferije cure iz grada, dovodile one njiove gradske gulanfere i obratno. E, što je to znalo bit razulareno! Te spavaju do podne, te samo odu otkuće, odvežu čamac, odu preko na prud na kupanje, budu celi dan, ništ ne paze, samo jure ko muve bez glave, a Dunav pun šlepova… Još su ih onda oni lopatari vukli, stalno se nešt odozdo vuklo za Budimpeštu. To je bilo… to uskovitla vodu do samog dna! A Dunav ko more, a oni taki mladi i ludi, potrpaju se u taj čikl i ravno preko, ništ to ne gleda jel ide možda kaki brod. One fino uzmu cekere, natrpaju tamo kojekaki knjiga, ko da se od zraka živi, uzmu peškir, šešir, one njiove cvikere i — ajmo! A momci, a oni budu gladni, oni si ponesu. Izmori voda. Uzmu malo slanine, malo kruva, uzberu si koji paradajz izbašče, iščupaju koji luk, uzmu malo i za te svoje frajle, daščicu, kaki nož, pa im dost. Sam da nisu kod kuće.

-I gledam ja: otvori ti on ladicu, samo zadigne mušemu, jednom nogom napola vani, uzme baš onaj nož od iza. Onaj što stoji ko zna otkad, taj nije bio oštren valda trijest godina. Ima tamo u ladici dva-tri noža što se koriste, a on uzo baš taj. Reko: — Nemoj taj nož uzet, to ti je tupo, de uzmi ovaj tu mali špicasti od svinjokolje. (A na tom se već sva oštrica potrošila, mal al oštar ko britva. Cvilinge. Taman za ukesu.)
A on kaže: — Neka, dobar mi je taj. Di imate da si metnem malo soli?
‑A ja si mislim, mlado-ludo. Nije taj još ni rezo slaninu.
Reko: — Znaš, tužno ti je rezat slaninu tupim nožem.
‑A on stao pa me gleda. I uzo je. Nije više ništ pito.

Kad ono...