Leksikon: Ausvajs bite!

U drugom stanju

Trudna.

Fraza izmišljena da bi služila kao uvijena i indirektna aluzija na trudnoću. U našem narodu seks i sve vezano uz njega — uzroci, povodi, sam čin i posljedice — tabu su tema i u jeziku se manifestiraju kroz implicitno fraziranje i najčudnije eufemizme.

Ne daj bože da bi se u glavu reklo trudna! To bi odmah značilo da je do takvog stanja organizma moglo doći na samo jedan način — uvjetovanjem vulgarnom životinjskom slabosti suprotnoj čestitosti, čednosti, ćudoređu, ponašanju kako bog zapoveda i pjevanju u crkvenom zboru.

Ovim izrazom, trudna žena kao da u stvari nije normalna — ne nalazi se u nekom normalnom stanju, nego u onom drugom u kojem žena može biti od dva. U drugom stanju. U drugom stanju se “ostaje”. To jest, ženu se u drugo stanje nekako dovede i ona ostaje u tom stanju. Taj čin postavljanja ili dovođenja u drugo stanje rijetko se spominje. Rijetko se čuje “postavljam žene u drugo stanje”, “doveo sam ženu u drugo stanje” ili “dovedena u drugo stanje i ostala tako”. Ukoliko osoba koja govori o ženi u drugom stanju to odobrava iz bilo kakvih pobuda, onda takva osoba kaže da je žena “u blaženom stanju”.

Samo jedan komentar na U drugom stanju

  1. jordanka napisao:

    sve za pet, jel znaš šta znači “sretno se oprostit” “glavno da se sretno oprosstila” nema oprostio jer znači roditi, poroditi se.

Kad ono...