Leksikon: Ausvajs bite!

usrati motku

Gadno zasrati situaciju. Temeljeno na saznanjima da je prvi civilizacijski iskorak pri obavljanju velike nužde bio postavljanje odgovarajuće poprečne motke ispod guzice, koja je omogućavala veću udobnost i sigurnost pri izvođenju radnje radi povećane stabilnost po cijeloj osi i u negativnom smjeru osi z, ova nas slikovita fraza podsjeća na upropaštavanje ono malo temeljnih resursa baziranih na kvalitetnom inženjeringu nepoznavanjem ili ignoriranjem zdravorazumskih i pisanih uputa za rukovanje, djelovanjem pod utjecajem iracionalnog straha ili olakim shvaćanjem prilika — ili sve to skupa u raznoraznim kombinacijama. Zasrana motka nalaže prljave poslove ili neizvjesno kretanje od nule. Ovaj fenomen nas poučava da je puno lakše i uputnije mudro si dati truda u rukovanju zatečenim povoljnim stanjem, nego ga nakon što je upropašteno pokušavati (u praksi uglavnom jalovo) rekreirati.

Tja, neprimjereno djelovanje koje je poduprto krivim tajmingom; neovisno o tome jel’ se radi o motki za podupiranje štrika za veš, nalojenoj motki na čijem vrhu se nalazi okačen pršut, onoj na koju se kače zastave, il’ samo verbalnoj akrobaciji…svi budu zapanjeni što su zasrani.

teta Jelka

Fraza “usrati motku” ukratko predstavlja situaciju kad je netko uradio nešto zbog čega će trpjeti određene (najčešće “teške”) posljedice. Navodno potječe iz davnih vojnih i ratnih okolnosti kad su vojnici sjedili nad rupom na motki (preteča današnjih, a i “poljskih” wc‑a) kako bi se olakšali pred bitku te se pazilo da netko uneredi motku jer sljedeći ne bi mogao obaviti veliku nuždu i onda bi se za njega morala stavljati nova, što baš nije bilo praktično u danim okolnostima. Tako je ostala sprdnja, a i kazna (najčešće u nekom fizičkom obliku, npr. batine) za onoga koji bi se uneredio na motku, da je to “onaj koji je usrao motku” pa se kao takva i udomaćila u govoru kao pojam, fraza, za svaku grešku koja pojedinca može skupo koštati (sprdnja, batine, ili ona najgroznija — pogiblja).

čika Gordan

Kad ono...