Leksikon: Ausvajs bite!

zaturiti

Glagol koji se oslanja na svojstvo artefakata, a pogotovo ključeva, da se dematerijaliziraju čim smaknemo pogled s njih. To je svojstvo proporcionalno potrebi za tim predmetom u određenom trenutku. Zaturivanje zakrivljuje prostor-vrijeme i utječe na precepciju sudionika: oni koji promatraju osobu koja traži zatureni predmet vjeruju da je zaturanje posljedica aljkavosti, smotanosti, loše organizacije i/ili slabog pamćenja tražitelja. Oni koji traže zatureni predmet vjeruju da je predmet namjerno pomaknula, izmjestila, spremila druga osoba, upravo ona koja promatra. Prava istina je da se predmeti zaturaju sami od sebe.

Zatureni predmeti često nestanu tako da ih poslije više nitko i nikada ne može pronaći. Ako se ipak, nekim čudom, ponovno pojave to bude na potpuno neočekivanim mjestima, kad ih više ne trebamo. Baš nikada se ne pojavljuju na onim mjestima na kojima mislimo da smo ih ostavili, a ponekad se znaju pojaviti kod drugih.

Primjeri predmeta sa visokim koeficijentom zaturivosti: jedna čarapa, pumpa za bicikl, vadičep, poklopci svih vrsta, noktarica, pinceta, igle, umbrele, mobiteli, matice, novčanici, burme, novi set burgija, gedore osmica i četrnajstica i daljinski za TV.

Primijećeno je kako se sve češće zaturivaju i digitalni sadržaji. Mailovi, mail adrese, i slike nepoćudnog sadržaja koje se magično pojave kao pozadinske slike desktopa na onaj dan u desetljeću kad daleka rodbina dolazi u goste.

Kad ono...